کشک ها به دو روش سنتی و صنعتی تولید میشوند. در روش صنعتی که کشک مایع به دست می آید اول ماست بدون چربی را با دستگاه های صنعتی به هم میزنند که ماست رقیق شود.
مرحله آمادهسازی مواد اولیه کشک مایع
مرحله آخر تولید کشک، بستهبندی است که میتوان آن را به عنوان مهمترین مرحله در تولید کشک دانست. برای بستهبندی کشک مایع، باید از ظروف سالم، تمیز و نفوذناپذیر استفاده شود. ظروف شیشهای، ظروف چندلایه مقوایی با لایه آلومینیوم و ظروف پلیاتیلن، گزینههای مناسبی برای بستهبندی کشک مایع هستند.
پخت
برای تغییر رنگ و بوی ماست ترش تولید شده، آن را برای مدت ۳۰ دقیقه در دمای بالا حرارت میدهند. در طی این عملیات، آب ماست تبخیر میشود و پروتئینهای آن باقی میمانند. ماست ترش تولید شده با این روش، به دو صورت سنتی و صنعتی تولید میشود. در روش سنتی، ماست ترش با استفاده از شیر تازه تهیه میشود، در حالی که در روش صنعتی، از شیر پالایش شده و باکتریهای خاصی تهیه میگردد. پس از تغییر رنگ و بوی ماست ترش، میتوان آن را بستهبندی کرده و در دمای مناسب نگهداری کرد. در روش صنعتی که کشک مایع به دست می آید اول ماست بدون چربی را با دستگاه های صنعتی به هم میزنند که ماست رقیق شود
اين ماست را سرد میکنند و برای عمل آبگيری وارد سپراتور ميکنند. در سپراتور آب آن جدا میشود و وزن خشک محصول افزايش می يابد.
برای آبگیری ماست پخته شده، میتوان از فیلتر پارچهای کاملاً تمیز و بهداشتی استفاده کرد و آن را در داخل فیلتر قرار داد تا عمل آبگیری تکمیل شود. پس از جوشاندن و غلیظ شدن، آب حاصل از آبگیری به قره قروت تبدیل میشود.
مرحله هموژنیزاسیون کشک
در این مرحله از خط تولید کشک پاستوریزه ، هموژنیزاسیون صورت میگیرد. در ، كشک به صورت مايع توليد ميشود و محصول را پس از نمک زنی و اضافه كردن موادی مانند پودر آب پنير و يا پودر شيرخشک هموژنيزه می كنند.
عمليات هموژنيزه كردن در بعضی از كارخانه های تولید کشک مورد استفاده قرار ميگيرد و به منظور اعمال آن محصول را با دماي ۶۰ درجه سلسيوس و فشار ۱۰۰ تا ۱۲۰ بار هموژن مي كنند.
مرحله آخر تولید کشک مایع، بستهبندی آن است.
مرحله آخر تولید کشک، بستهبندی است که میتوان آن را به عنوان مهمترین مرحله در تولید کشک دانست. کشک مایع باید در ظروف سالم، تمیز و نفوذناپذیر بستهبندی شود. برای بستهبندی، میتوان از ظروف شیشهای، ظروف چندلایه مقوایی با لایه آلومینیوم و ظروف پلیاتیلن استفاده کرد.
به خواندن ادامه دهید: